Plantaardig eten voor beginners
Je hebt de keus gemaakt om volledig of deels plantaardig te gaan eten. En nu? Het kan nogal overweldigend zijn als je online gaat zoeken naar informatie om een goede start te kunnen maken. Om je een handje te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet die het je een stuk makkelijker gaan maken om je eetpatroon te veranderen.
Producten vervangen
Breng eerst de producten in kaart die je dagelijks eet of altijd op voorraad hebt in je keukenkastje. Bekijk of je deze kunt of wilt vervangen. Ligt er bij jou bijvoorbeeld standaard kaas, boter en melk in je koelkast? Vervang deze dan voor alternatieven zoals vega kaas, hummus, kokosolie, olijfolie en plantaardige melk. Een makkelijke stap waarmee je direct een groot verschil maakt.
Bedenk van tevoren een plantaardig menu
Bedenk 3 ontbijtjes, 3 lunchgerechten en 3 recepten voor de avondmaaltijd. Zorg dat je elke week de boodschappen in huis haalt zodat je de eerste periode nooit misgrijpt. Gaandeweg kun je nieuwe maaltijden bedenken en zul je steeds creatiever worden met het klaarmaken van je eten. Probeer bijvoorbeeld elke week 1 nieuw recept uit. Online heb je een oneindige keus aan lekkere recepten en je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.
Wees niet te streng voor jezelf
Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geef jezelf de tijd om de nodige aanpassingen te maken. Ga niet heel ingewikkeld doen als je een keer per ongeluk toch nog iets in huis hebt gehaald waar dierlijke producten in zitten. Weggooien is ook zonde! Je zult zien dat je met de tijd steeds beter weet welke producten je wel en welke producten je niet kunt eten.
Producten die verrassend genoeg niet vegan zijn
Er zijn een aantal producten die lijken te passen binnen een veganistisch voedingspatroon maar die eigenlijk niet volledige plantaardig zijn. Het is natuurlijk maar net hoe strikt je bent voor jezelf of je deze producten wel of niet laat staan:
- Wijn en bier: in het productieproces wordt vislijm (soort collageen), gelatine en eiwitten gebruikt om de drank helder te maken (te klaren).
- Avocado: voor het bevruchten en kweken van avocado’s zijn bijen nodig.
- Chips: kan weipoeder bevatten of melkbestanddelen.
- Snoep: bevat vaak gelatine gemaakt van rund of de rode kleurstof karmijnzuur afkomstig van bladluis.
Suppletie bij een plantaardig dieet
Wanneer je een plantaardige eet dan is het belangrijk om te letten op je inname van een aantal voedingsstoffen zoals:
- vitamine B12
- vitamine D3
- Omega 3 vetzuren EPA en DHA
- Eiwitten (aminozuren)
- IJzer
Door een optimaal gedoseerde multivitamine te kiezen aanvullend op een gezond voedingspatroon voorkom je eventuele tekorten. De Vegan Multi van Vitaminstore is speciaal gericht op mensen die plantaardig eten en bevat een optimale dosering van vitamine B12, vitamine D3 en ijzer en is uniek omdat deze multi ook nog eens 3 belangrijke aminozuren bevat namelijk:
- taurine
- L-carnitine
- L-lysine.
Bij een plantaardig voedingspatroon bestaat er een verhoogde kans op een tekort aan deze belangrijke aminozuren. Aanvullend op een multi kun je kiezen voor algenolie, een vegan alternatief op visolie. Algenolie bevat net als visolie de vetzuren EPA en DHA (let bij de aanschaf goed op het etiket want sommige algenolie bevat alleen DHA). Verder kun je dagelijks een Vegan eiwitshake nemen om je eiwitinname aan te vullen. Met een plantaardig voedingspatroon kan het namelijk lastig zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Geschreven door: Noëlle van Seggelen