Vitamine K2: wat is het en waar is het goed voor?
Wat is vitamine K2?
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en komt van het Deense woord Koagulations Vitamin, wat door de Deense onderzoeker Hendrik Dam aan de voedingsstof is gegeven. Coagulatie, zoals je het in het Nederlands schrijft, is een ander woord voor bloedstolling. Hendrik Dam ontdekte namelijk aan het begin van de vorige eeuw dat vitamine K een bloedstollende werking heeft in ons lichaam. Eigenlijk pas vrij recent is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek dat vitamine K voor nog meer belangrijk is in ons lichaam. Het draagt namelijk bij aan de instandhouding van sterke botten doordat het de opname van calcium ondersteund in ons botweefsel. Het gaat dan met name om de goed opneembare vorm vitamine K2.
Wat is het verschil tussen Vitamine K1 en Vitamine K2?
Vitamine K is onder te verdelen in K1 (o.a. fytomenadion) en K2 (menaquinon). Vitamine K1 is moeilijk opneembaar voor ons lichaam in tegenstelling tot vitamine K2. Toch krijgen we voornamelijk veel vitamine K1 binnen via onze Westerse voeding omdat dit te vinden is verschillende soorten (voornamelijk) groene groenten. De meeste vitamine K1 vind je in:
- snijbiet 830 mcg per 100 gram
- boerenkool 623 mcg per 100 gram
- Spinazie 394 mcg per 100 gram
Verder zit het nog in andijvie, kool, broccoli maar ook bijvoorbeeld groene thee. Een klein gedeelte van de Vitamine K1 inname kunnen we in ons lichaam omzetten naar vitamine K2. Zo’n 90% van onze vitamine K inname betreft vitamine K1 en slechts 10% vitamine K2, het is dus belangrijk om te zorgen dat je ook voldoende vitamine K2 binnenkrijgt.
Vitamine K2
Vitamine K2 wordt aangeduid met MK (menaquinon) en is onder te verdelen in verschillende varianten namelijk MK4, MK6, MK7, MK8 en MK9. Van de vitamine K2 familie is MK7 het best opneembaar in ons lichaam. Voor Vitamine K2 suppletie wordt daarom dan ook de MK7 variant gebruikt voor voedingssupplementen. Vitamine K2 wordt door bepaalde bacteriën gevormd en vind je vooral in kleine hoeveelheden in gefermenteerd voedsel zoals kwark, yoghurt en kaas. Daarnaast komt het ook in beperkte mate voor in vlees en eieren. Een van de bekendste en rijkste bronnen van vitamine K2 is het Japanse Natto, dit zijn gefermenteerde sojabonen waar per 100 gram zo’n 1000 mcg K2 in zit! Ter vergelijking: in kaas zit zo’n 10 mcg K2 per 100 gram. Naast dat Natto een rijke bron is bevat het ook nog eens de MK7 variant welke de hoogste biologische beschikbaarheid heeft van alle vitamine K. Natto wordt dan ook vaak als natuurlijke bron gebruikt om vitamine K2 uit te winnen voor voedingssupplementen.
Synergie met vitamine D3
Een belangrijke vitamine die nauw samenwerkt met vitamine K2 is vitamine D3, welke bijdraagt aan de opname van calcium en fosfor uit de voeding en daarmee ook de normale stevigheid van de botten ondersteunt. Bij inname van vitamine D3 is het aan te raden om extra vitamine K2 te suppleren vanwege de synergie die deze twee vitamines hebben. Er zijn supplementen die beide vitamines in 1 capsules leveren zoals de Super K2 van Vitaminstore.
Auteur: Noëlle van Seggelen