Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Stemmingswisselingen tijdens de overgang? Dit kun je doen
Gezondheid

Stemmingswisselingen tijdens de overgang? Dit kun je doen

20 juli 2023

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen als gevolg van hormonale veranderingen. Zo kunnen stemmingswisselingen ervoor zorgen dat je niet reageert zoals je van jezelf gewend bent. Hoe komt het dat je stemmingswisselingen hebt tijdens de overgang en wat kun je hieraan doen? Dat lees je in deze blog. 

Wat zijn stemmingswisselingen?  

Stemmingswisselingen zijn plotselinge, soms extreme, schommelingen in de stemming veroorzaakt door een hormonale disbalans. Zo kun je je het ene moment vrolijk voelen en een kwartier later in huilen uitbarsten of een kort lontje hebben. We begrijpen dat dit heel vervelend kan zijn: je voelt je niet jezelf en begrijpt soms niet waar het vandaan komt. Iets heel kleins kan al genoeg zijn om een stemmingswisseling te veroorzaken. Zo kun je een heerlijke dag achter de rug hebben, maar bij thuiskomst een volle wasmand zien en in huilen uitbarsten. 

Waarom krijg je stemmingswisselingen in de overgang? 

In de overgang krijg je te maken met hormoonschommelingen. De oestrogeenspiegels dalen geleidelijk. Door een gebrek of verlaagde activiteit van oestrogeen kunnen stemmingswisselingen ontstaan. Dit komt doordat oestrogeen de activiteit van serotonine reguleert. Serotonine is een neurotransmitter, maar staat beter bekend als het gelukshormoon. 

Wat doet oestrogeen precies? Lees hier over vrouwelijke hormonen. 

Welke stemmingswisselingen zijn er?  

Stemmingswisselingen kunnen voor iedere vrouw anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Prikkelbaarheid: je hebt een kort lontje en hebt minder geduld dan normaal 

  • Neerslachtige gevoelens: je voelt je (zonder aanleiding) verdrietig  

  • Lusteloosheid: je hebt geen zin om dingen te ondernemen 

  • Huilbuien: je bent snel geëmotioneerd 

  • Boosheid: je reageert heftiger dan normaal of hebt woede-uitbarstingen 

Wat kun je doen aan stemmingswisselingen? 

Omdat de stemmingswisselingen veroorzaakt worden door de wisselende oestrogeenspiegels en daardoor wisselende activiteit van serotonine is het van belang om op een andere manier genoeg serotonine aan te maken. Naast oestrogeen zijn er namelijk nog meer factoren van invloed op de aanmaak van serotonine, zoals beweging, je darmgezondheid, je bloedsuikerspiegel en de juiste voeding.  

1. Beweeg genoeg  

Door te bewegen komen er stofjes vrij in onze hersenen die bijdragen aan onze gemoedstoestand, waaronder serotonine. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt het serotoninegehalte in het lichaam, wat een positieve invloed kan hebben op de stemming.  

2. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel  

Een wisselende bloedsuikerspiegel heeft een negatief effect op de aanmaak van serotonine. Zorg dat je je bloedsuikerspiegel stabiel houdt door het vermijden van snelle suikers, te kiezen voor complexe koolhydraten zoals groenten, fruit en volkorengranen, en gebalanceerde maaltijden te eten. Met gebalanceerde maaltijden bedoelen we maaltijden die alle macronutriënten, dus vetten, koolhydraten en eiwitten, bevatten.  

Tip: Eet je graag een appel als tussendoortje? Doe er wat pindakaas op. De vetten en eiwitten in pindakaas gecombineerd met de koolhydraten in de appel maken het een bloedsuikerspiegel-proof snack. Daarnaast draagt ook een gezonde basis van genoeg slaap, voldoende beweging en het beperken van stress bij aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. 

3. Optimaliseer je darmgezondheid 

Serotonine wordt voor een groot deel, ruim 90%, in de darmen aangemaakt. Zorg voor een goede darmgezondheid om de productie van serotonine op peil te houden. Waar je darmen blij van worden? Genoeg vezels, pre- en probiotische voeding, hydratatie en beweging. 

4. Voeg voedingsmiddelen met tryptofaan toe aan je dieet 

Tryptofaan is een aminozuur, de bouwstenen van eiwitten, dat nodig is voor de aanmaak van serotonine. Je vindt tryptofaan onder andere in vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en tofu.