Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Alles over omega 6 en omega 9
Kennisbank

Alles over omega 6 en omega 9

Caya Kerkhof
Caya KerkhofOrthomoleculair Adviseur07 februari 20243 min. leestijd

Je hebt vast weleens van omega 3 gehoord, maar wist je dat er nog twee andere omega vetzuren zijn? Namelijk omega 6 en omega 9. De ene is meervoudig onverzadigd, de andere enkelvoudig onverzadigd. Het ene is essentieel, het andere niet. Maar wat ze wel gemeen hebben, is dat ze allebei voordelen bieden voor je gezondheid. Lees verder en ontdek alles over deze omega vetzuren, van wat ze zijn en waar ze in zitten, tot het belang ervan voor je lichaam en gezondheid.

Doe de gratis Omega Keuzehulp
Gezonde vetten zijn macronutriënten die onmisbaar zijn voor je lichaam.  Kies het beste omega product dat past bij jouw persoonlijke doelen.

Omega keuzehulp

Wat is omega 6?

Omega 6-vetzuren, ook wel bekend als n-6-vetzuren, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het meest voorkomende omega 6-vetzuur is linolzuur (LA). Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat ons lichaam linolzuur niet zelf kan maken en dat je het via voeding binnen moet krijgen. Andere vormen van omega 6-vetzuren zijn gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). AA en GLA zijn geen essentiële vetzuren. Vanuit linolzuur kan GLA en AA worden aangemaakt door het lichaam.

Bronnen van omega 6-vetzuren

  • Linolzuur vind je vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine en halvarine. 
  • Gamma-linoleenzuur komt voor in teunisbloemolie, bernagieolie en zwarte bessen.
  • Arachidonzuur zit in vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel.

Waar is omega 6 goed voor?

Van de omega 6-vetzuren bestaat er alleen voor linolzuur een goedgekeurde gezondheidsclaim:  

  • Linolzuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.* 

*Bij een dagelijkse inname van 10 g LA.

Wat is het voedingsadvies voor omega 6?

Van de omega 6-vetzuren is er alleen voor het linolzuur een advies. De Gezondheidsraad adviseert om ongeveer 2% van je dagelijkse calorie-inname uit linolzuur te halen. Voor een volwassen vrouw betekent dit ongeveer 4 gram per dag (bij 2000 calorieën). Voor een volwassen man is dit ongeveer 6 gram per dag (bij 2500 calorieën). Je krijgt voldoende linolzuur binnen door gezonde oliën en vetten te eten die je gebruikt bij het bereiden van voedsel of het smeren van brood.

Verhouding omega 3 en omega 6

Het nadeel van linolzuur is dat een overschot (wat niet wordt omgezet naar GLA) en een tekort aan omega 3-vetzuren EPA en DHA zorgen voor een verhoogde aanmaak van het ontstekingsbevorderende arachidonzuur (AA). Het is daarom belangrijk om een gezonde vetzuur balans tussen omega 6 en omega 3 te behouden. Een optimale balans tussen beiden zou ongeveer 4:1 moeten zijn. Echter is in Nederland het verschil tussen beide vetzuren vaak vele malen groter, namelijk tussen de 10:1 en 20:1. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat er te veel omega 6 in onze voeding zit en we te weinig EPA en DHA binnenkrijgen.

Meer weten over omega 3-vetzuren EPA en DHA? Lees alles over omega 3.

Wat is omega 9?

Omega 9 is net als omega 3 en 6 een onverzadigd vetzuur. Omega 9-vetzuren zijn echter enkelvoudig onverzadigde vetten. Het belangrijkste omega 9-vetzuur is oliezuur. In tegenstelling tot omega 3 en 6, is omega 9 geen essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam deze vetzuren zelf kan aanmaken. Hoewel omega 9-vetzuren niet essentieel zijn, dragen ze wel bij aan een goede gezondheid. Omega 9 helpt om normale cholesterolwaarden in het bloed in stand te houden. Het behoud van een gezond cholesterolgehalte is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Bronnen van omega 9

Je vindt omega 9 in:

  • Olijfolie, arachideolie, rijstolie
  • Avocado’s
  • Noten en zaden

Waar is omega 9 goed voor?

  • Oliezuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Tot slot

Omega 6 en omega 9 zijn onverzadigde vetzuren. Hoewel de een essentieel is en de ander niet, bieden ze wel allebei voordelen voor je gezondheid. Kortom, het lichaam kan niet zonder vetzuren. Zorg voor een evenwichtige inname van deze vetzuren via een gezond en gevarieerd dieet.  

Heb je meer vragen of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze health coaches via de online chat, of kom langs in een Vitaminstore winkel bij jou in de buurt

Bronnen

  1. Voedingscentrum 
  2. Gezondheidsraad
  3. Keuringsraad, KOAG/KAG
  4. European Food Safety Authority (EFSA)