Alles over: algenolie
Omega 3 vetzuren zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon en bestaan uit de vetzuren ALA, EPA en DHA. ALA vind je terug in plantaardige voeding en EPA en DHA vind je terug in dierlijke voeding. Ondanks dat ALA aanwezig is in plantaardige voeding, is het belangrijk om als vegetariër of veganist extra goed te letten op je Omega 3 inname en aanvullend te kiezen voor een algenolie. We leggen je uit waarom.
Wat is algenolie?
Algenolie bevat Omega 3 afkomstig van Schizochytriumsp., een microalg die van nature voorkomt in de Zuid-Pacifische oceaan en die een olie produceert die rijk is aan Omega 3 vetzuren. Veel mensen gebruiken vis(olie) om hun voeding aan te vullen met de Omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Wat de meeste mensen niet weten is dat vissen zelf geen DHA en EPA aanmaken, maar dat ze dit eigenlijk verkrijgen door het eten van algen.
De voordelen van algenolie
Een groot voordeel van het verkrijgen van EPA en DHA uit algen is dat de Omega 3 direct uit de bron gehaald wordt. Algenolie is één van de weinige natuurlijke bronnen die zowel DHA als EPA levert. Op dit moment komt het grootste gedeelte van de aangeboden EPA en DHA producten op de markt nog van vis, maar er zijn dus ook duurzamere alternatieven beschikbaar zoals algenolie. De algen worden in steriele fermentoren onder gecontroleerde condities gecultiveerd. Hierdoor is er geen impact van verontreiniging uit de oceaan en is de algenolie vrij van verontreinigingen zoals zware metalen (o.a. kwik), dioxinen en PCB’s die wel in ongefilterde visolie voor kunnen komen. Nog een ander voordeel is dat algenolie geen, of een minder nadrukkelijke, visachtige smaak en geur heeft. Algenolie is 100% plantaardig en is daarom een uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten als alternatief voor visolie.
Omega 3 vetzuren DHA en EPA
DHA en EPA zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en komen voor in dierlijke voeding zoals vette vis, schaal- en schelpdieren. Samen met ALA (alfalinoleenzuur) vallen zij onder de Omega 3 vetzuren. ALA wordt gezien als essentieel vetzuur omdat ons lichaam dit vetzuur niet zelf kan aanmaken. ALA vind je terug in plantaardige voeding zoals lijnzaad, chiazaad, pistache, hennepzaad en walnoten. ALA kan worden omgezet door ons lichaam naar EPA en DHA. Echter verloopt deze lichaamseigen omzetting van ALA naar EPA en DHA zeer inefficiënt, waardoor de inname van 'kant-en-klare' EPA en DHA wenselijk is om van de gezondheidseffecten te profiteren. En die zijn er zeker. Gezamenlijk leveren EPA en DHA bij een dagelijkse inname van minimaal 250 mg een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en speelt tevens een rol in het functioneren van de hersenen. Deze positieve effecten worden verkregen bij een dagelijkse inname van minimaal 250 mg DHA.Tevens is DHA goed voor het gezichtsvermogen; minimaal 250 mg DHA per dag ondersteunt de conditie van het oog, speelt een rol in het functioneren van het netvlies en helpt om scherp te blijven zien. Kortom, deze vetzuren zijn onmisbaar binnen ons voedingspatroon!
Geschreven door: Noëlle van Seggelen